Bebeklerde Gaz Çıkarma Yöntemleri
Yenidoğan bebeklerin neredeyse %90’ında görülen gaz sancısı, hem bebek hemde ebeveynlerin korkulu rüyası haline gelmekte. Doğum sonrası mutluluk ve heyecanın arasına bir miktar stres katan yenidoğan gazını, bebeğe en az acı çektirecek şekilde gidermeye çalışan anne babalar için hazırladığımız yazımızı mutlaka okuyun. Sizlere çok faydası olacaktır. Bahsettiğimiz yöntemler dışında bildiğiniz bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri varsa lütfen yorum kısmında paylaşınız. Bu arada uzman görüşlerine de yer verdiğimiz bu yazımızda anne tecrübeleri de yer almaktadır.
Yenidoğan bebeklerimizin gazını çıkarma yöntemlerinin hepsi bebeğinize uygun olmayabilir. Her bebeğin beslenme alışkanlığı, bağırsak ve mide yapısı gibi özellikleri farklıdır. Bir bebeğe iyi gelen yöntem veya ilaç diğerine iyi gelmeyebilir.
Bebekler ağladıkça hava yuttuğu için midesinde daha çok gaz birikir. Bu nedenle bebeklerimizi farklı bir odada veya hafif ışıklı bir odaya götürüp sakinleştirebilirsiniz. Bu konuda babanın desteği de çok önemli.
Bebeğin Ağzından Gaz Çıkarması
Bu yöntem gazın kolay çıkarılması için yararlıdır. Gaz bebeğin midesinden bağırsaklarına gitmeden ağız yolu ile çıkış olur. Bebeği geğirmek için; Onu omzunuza dik pozisyonda tutarak sırtına vurabilir (fakat uzmanların yorumuna göre bu şekilde gaz çıkarmak bebeğin fazla kusmasına neden olmaktadır), Yüzükoyun kucağınıza yatırarak belini ve sırtını dairesel hareketlerle masaj yapar gibi okşayabilirsiniz. Kolunuzu açıp bebeği yüzükoyun kolunuzun üstüne boylu boyunca yatırarak kafasını elinizle tutup arkadan sırtını okşayabilirsiniz. Bebek, geğirme pozisyonlarında eğer gaz çıkarmadıysa, yemekten sonra yüzükoyun 5-10 dakika yatırılır. bebeğin kollarına ayaklarına ve sırtına masaj yaparak bebek rahatlatılır.
Bebeğin gaz çıkarmasını sağlamak
Bebeğin gaz çıkarmasını ve rahatlamasını sağlayacak bir başka yöntem ise bisiklet hareketidir. Elinizle bebeğin bacaklarını tutup bisiklete biniyormuş gibi çevirirseniz bebeğin karnındaki kazlar hareket haline geçerek vücuttan çıkacaktır. Bebeği karın üstü yatırmak da yararlı olacaktır. özellikle uzun bir uykudan sonra bebek yüz üstü yatırılırsa gaz hemen çıkar. Normalde bebeğin uyuması için yüzükoyun yatırılmasını doktorlar çok tavsiye etmez. Ancak, bebeğiniz bu pozisyonda iken bebeği göz önünden ayırmayın. çünkü bir bebeğin yüz üstü yatması tehlikelidir. Bebeklere bazen gaz ilaçları verilebilir ancak çok fazla gazı olmayan bebeklere ilaç yerine bitki çaylarının (özellikle içinde anason, kimyon ve dereotu içeren çaylar) verilmesi fayda sağlar. Bebeğin karnına sıcak havlu koyarak bağırsaklarının yumuşaması da bebeğin gaz çıkarmasına yardımcı olur.
Zayıf Gösteren Giyim Tüyoları
Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?