Bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir1Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Her anne büyük bir heyecanla doğum yapar, bebeğini kucağına alır. Tabi ki doğumla birlikte farklı bir sorumluluk karşımıza çıkar bebek bakımı; gece uyanıp bebeği emzirmek, bebeğin altının ıslak olup olmadığı, bebeğin banyosunun nasıl yapılacağı en önemlisi de bir kaç hafta sonra bebeğin gaz sancıları ile rahatsızlık duyup huysuzlanması… Birçok anne bebeğinin ağlamasına dayanamaz bebeğin acı çektiğini düşünür. Bu soruna çözüm bulamamak her annenin kendisini çaresiz hissetmesine neden olabilir. Bu süreçten sonra kendimize sürekli şu soruları sormaya başlarız; bebeklerde gaz sancısı na ne iyi gelir, bebekte gaz yapan yiyecekler nelerdir, bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir? Bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri

Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Bir bebeğin gazını sadece anne sütünden aldığını düşünmeyin. Tabi ki yediğimiz yiyecekler ile birlikte gaz oluşturan besinlerde sütümüze geçiyor, fakat uzmanların söylediğine göre bebekte gaz yaratan temel faktör bebeğim bağırsak florasının yeterince gelişmemiş olmasıdır. Annenin bebeği emzirme şekli, bebeğin sürekli ağlayarak hava yutması gibi birçok etken küçük yavrularımızı rahatsız eden gaz sancısını oluşturan diğer faktörlerdir. Peki bu gaz sancısı ndan bir an önce kurtulabilmek için neler yapmalıyız? Önce şunu söylemek gerekir neredeyse her bebek gaz sancısı çekmektedir, bize düşen bu sancıyı en aza indirgemek ve bu dönemi kendimizi üzmeden bebeğimizi stresli bir ortama dahil etmeden büyütmektir.

Bebeklerde gaz yapan yiyecekler nelerdir bunlara bakalım. Öncelikle anne bir diyetisyenden yardımı almalı gaz yapmayan yiyeceklerden oluşan dengeli bir diyet listesi hazırlanmalı ve ona uyum sağlamalıdır ve her şeyden önemlisi sigaradan uzak durmalıdır. Bebeklerde Gaz Çıkarma

Anne sütüne gaz yapan yiyecekler nelerdir?

Emziren annelere gaz yapan yiyecekler listesi.

Kuru fasulye, bezelye, nohut, gibi baklagiller; kola, gibi gazlı içecekler; katkı maddesi içeren hazır yiyecekler sosis, salam, cips gibi; çikolata, çay, kahve, karnabahar, lahana, ıspanak, brokoli kırmızı biber, taze fasulye, kuru soğan, haşlanmış tavuk, doğal inek sütü, muz, fındık, kaju fıstığı ve benzeri kuruyemişler

Yediğimiz yemeklerin bebekte daha az gaz yapması için neler yapabiliriz?

Karnıbahar, pırasa, brokoli gibi sebzeleri yemek istiyorsanız bu sebzeleri pişirmeden önce kaynamış suda biraz bekletip suyunu süzebilirsiniz. Böylece yemeğin gazı daha az olacaktır. Eğer kuru fasulye yapıyorsanız kuru fasulyeleri bir iki taşım kaynattıktan sonra suyunu süzebilirsiniz. Baklagil ve aşırı gaz yapan sebzeler gazını genel olarak suyuna bırakır.

Pişirdiğiniz herhangi bir yemek kaynarken köpürüyorsa mesela et haşlarken köpürmesi gibi ya da mercimek çorbası yaparken mercimeğin köpürmesi gibi, bu durumlarda pişen yemeğin köpüğünü alıp dökebilirsiniz bu yemeğin gaz oranını azaltır. Eğer kırmızı mercimekle mercimek çorbası yapıyorsanız tencerenin içine bir adet patatesli iri parçalar halinde doğrayıp atabilirsiniz. Çorba pişmesine doğru patatesli çorbanın içinden çıkarıp çorbaya dahil etmezseniz yemekteki gazlar patatesin içerisinde birikir. Eğer sizlerin de bildiği,emziren anneler için gazı önleyen tüyolar varsa bu tüyoları yorumda bizlerle paylaşabilirsiniz.

Gaz önleyici bitkiler ve çaylar: Anason çayı, papatya çayı, rezene çayı, kimyon tohumu gibi gaz giderici çayları günde 3-4 fincan içebilirseniz. (Fakat bitki çayı içerken içinde nane ve maydanoz olmamasına dikkat edin çünkü bu iki bitki sütün kesilmesine neden olur.) Bu  çayları yeterince tüketirseniz hem sütünüzün gaz oranı azalır hem de bebeğiniz daha sakinleşir.

Anne için emzirme döneminde yiyebileceği gıdalar nelerdir diye soracak olursanız araştırmalarımıza göre pek bir şey kalmıyor 🙁  Ama yine de küçük bir liste yaratalım dedik işte annenin özellikle ilk altı ay tüketiciyi gıdalar.

Her şeyden önemlisi anne beslenirken hem kendini hem de birbirini düşünmek zorundadır beslenme alışkanlığı zararlı hazır gıdalardan çok faydalı doğal ve vitamin mineral konusunda zengin yiyecekler tüketmesi gerekir. doğum yapan bir annenin vücudunda protein Demir iyot çeşitli yağlar kalsiyum magnezyum gibi vitaminler ve mineraller yeterli olmalı. Peki yeni doğum yapan bir anne ilk altı ay ya da ilk üç ay nasıl beslenmeli? Her gün 1 adet yumurta ve bir porsiyon etli sebze yemeği yenmelidir. Kuru fasulye nohut mercimek bulgur karışım yemekleri mutlaka yemelidir, fakat eğer içerisinde gaz yapan bir besin varsa bunu olabildiğince az miktarda tüketmelidir. Anne sütünde gaz yapmayan yiyecekler şunlardır yumurta, balık, kırmızı et, ızgara ile pişirilmiş tavuk, yoğurt, patates, peynir, patlıcan, domates, biber, havuç gibi sürekli kullandığımız sebzeler … meyve olarak ise üzüm elma armut gibi meyvelerin hoşafı gaz yapmaz.

Bebeğin emzirme şekli gaz yapması açısından önemlidir bebeği doğru bir şekilde emzirdikten sonra biraz dik tutarak sırtına hafifçe ovabilirsiniz . Bebekler biberona beslendikleri takdirde çok fazla hava yutar bu da bebeğin gaz sancısı çeşmesine neden olur. Bebeğiniz uzun bir uyku uyuduktan sonra onun bir yastığın üzerine yüz üstü bacakları aşağıda kalacak şekilde uzatın, böylece bağırsaklarında biriken gaz rahatça çıkacaktır. Bebekblerimizin sağlıklı bir şekilde büyümesi için annelerin gerektiği zaman sakin olması gerekiyor.

Eğer sizlerin de bildiği,emziren anneler için gazı önleyen tüyolar varsa bu tüyoları yorumda bizlerle paylaşabilirsiniz.

Bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri hakkında bilgi edinmek için bir sonraki yazımızı okuyabilirsiniz 

Baby Shower Partisi ve Hazırlıkları